Friday, 30 September 2011

CinTa DaN KeSudaHanNya,,,





Salam..hai semua..rase kali ni betul2 lama aku tak update aku punya blog ni..maaflah kerana terlalu busy dgn kelas n aktiviti2 lain…umm rase rindu sgt  tak dpt nak online sgt blog..tapi jgn risau sebab kali ni aku cuba juga cari jalan mcm mana aku nk update blog..paling kurang pun dalam seminggu sekali…umm well kali ni kisah yg aku nk kongsi adalah mngenai cinta…ada ape dgn cinta sbnrnya …lain org..lain ungkapan cinta yg di berikan..ada sesetgh ungkapan cinta tu kearah positif..ada pulak yg kea rah negative…ke arah positive bereerti..cinta yg membawa ke arah keredaan Allah SWT..cinta yg selalu mengingati kita tntng tujuan hidup kita di dunia ni..cinta yg membawa kita menuju ke arah kebaikan…di mana cinta itu bernoktahkn dgn ikatan perkahwinan…dengan ikatan sebagai suami isteri yang sah…

Manakala, cinta negative..cinta yg berlandaskn hawa nafsu semata-mata…bercinta kerana rupa..kerana pangkat..dn juga kerana harta…maka..jika rupa hilang kerana ‘accident’..jika pngkat sudah lagi tiada…dn jika harta sudah abis di ‘telan’ maka cinta pun hilang bukan??? Memang tidak di nafikan…cinta mnemerlukn harta..tp bukanlah sampai tak ingat dunia…cukuplah sekadar bersederhana…dan sentiasa bersyukur dengan pemberianNya…cinta yg negative juga boleh di kaitkn dengan cinta yg datang dari kurangnya akal fikiran..di mana manusia sudah di kuasai oleh nafsu tanpa mengunakna akal untuk memikirkan kesan di masa akan datang..dan dengan itu lahirlah insan2 yang tidak berdosa..hasil dari cinta yg ternoda…apakah itu yg anda inginkan sbgai kesudahan hidup anda nanti??

Dunia ini ibarat sebuah filem..di mana semua orang melakonkn watak masing2..Cuma berbezanya..filem ni tanpa skrip..kerana semua aksi di record secara terperinci..bebas melakukan berbagai aksi dn ragam tnpa mempedulikan bahawa setiap aksi yg di lakukan itu terakam dengan rapi…Justeru itu, pilihlah cinta yg membawa anda ke arah kebaikan..cinta yg membawa anda menuju reda Allah..dn cinta yang membawa anda ke syurga…oleh itu, untuk memiliki seseorang yang terbaik dalam hidup anda…jadikan diri anda itu terbaik untuk orang lain juga….cinta itu bukan untuk memiliki yg sempurna..tp cukuplah sekadar melengkapi ape yg tidak sempurna dlm diri kita… 

No comments: