Saturday, 25 June 2011

DeTik- dEtiK PerPisaHaN

"kisah yg aku cite ni just teladan tuk semua...maaf jika ada yg x suke..aku mengharapkn perubahan dlm hidup ni...menghargai dn di hargai..hormat dan meghormati..itulah aturan hidup yg sepatutnya kita patuhi..namun..ada insan2 yang sudah lupa akn adat2 itu...maaf kalau aku pn biadap..aku berubah kerna kamo yg merubah aku.."


2011..cantik je kn nmpak no thun ni..tambah2 lak ada 4 tarikh yg cantik thun ni..iaitu 1.1.11 , 11.1.11 , 1.11.11 , n lastly 11.11.11…haha merapu la aku ni..mcm la aku ckp sal tahun 2011 ni..hehe maap maap..sebenarnye..tahun ni la tahun terburuk dalam sejarah keluarga aku..tahun di mana bermula nya era perpecahan antara keluarga aku n keluarga belah ayah aku..(belah mak aku pn dh start dh berpecah dh jgk..Cuma belah mak aku ni xpandai pakai nuklear lagi..baru pakai bom ala2 periuk api gtu)..belah ayah aku..huhh..jgn harap..semua dh dia pakai..periuk api tu..zaman kuno lagi diorng dh pakai taw..haa jgn main2..

Korang thu apa yang maha dasyatnye thun ni?? Meh sini aku cite k…aa sebelum aku lupe..meh aku bgtaw korang umur aku ni k..ingat dalam kepala taw umur aku 20 tahun..ingat k?? Janji!! Sbb penting taw…adik aku lak yg 2org pmpuan tu..19 sorg 18 sorg…so korg fhm2 jela..usia cam kami ni tipu xda cintan cintun ni kn?? Alah korg pn sekolah menengah dh ada ni kn lak besor mcm kami ni..dh nk masuk 20 an kot..ehh salah..aku dh masuk dh pn..haha

So korg thu x motif pergaduhan besar ni ape..semuanya pasal COUPLE… aku jujur n terang2 ckp..aku dh ada pasangan..en Akmal yg aku duk cite sebelum ni..tu insyaALLAH future husband aku lah tu..pahtu adik aku angah..pun dah ada gak..ngn en Fadli dia..n last sekali adik aku yg no3..achik..ehh pn ada jgk dh taw..dgn en Hanif dia..n jujur aku ckp..hubungan kami ni brpasang2 mak kami tahu..sebab kami tahu restu ibu adalah lagi penting..apa2 yg kami buat..keluar ke atau ape2 sajelah..kami bgtaw mak kami tu..aku ni ada mak je..so aku sygkan mak aku sgt3..tiada gantinya mak aku ni ngn sape2 di dunia ni..so korg korg korg yg xthu ape tempat mak aku di hati aku…meh aku bgtaw dulu..mak aku ratu hati aku..ape2 je yg akan aku lakukan or aku nk lakukan..aku akan bgtaw mak aku..sbb mak aku tu adalah segalanya pada aku…

Aku ada mak sdare yg baru je kawen…skali ngn abang sepupu la yg bru kawen..n masing2 ada anak (baru je pn ada anak)..so one day..aku ada la post something kat facebook aku, aku ckp “aku syg mak aku..aku rindu mak” lebih kurg gtu la..cume bhasa je sopan sket..hehe..korg thu knape aku ckp sal mak sdare aku td tu? Skali ngn abg spupu tu?? Sbb punca gaduh besar ni start pada diorng la…kesnya diorng tgk aku n adik beradik ada couple..jd kononye lah sbg abg spupu die nasihatkan lah aku..biar tunjuk contoh yg elok tuk adik2..couple2 buat ape kn…xelok..seyes aku nk bgtaw korg 1 benda..org2 yg nasihatkn kami ni..lagi lame couple pada kami2 ni..5 6 tahun gak couple..baru kawen..ape hal nk nasihatkn kami…yess aku protes…sbb korg bangkit sal mak aku..korg tuduh aku..ckp aku syg mak tp buat x senonoh blakang mak…nak je aku campak bom kt korg time tu sbb yela tuduh bukan2 kt aku..korg thu ke aku ni buat ape blakang mak aku…padahal korg sebenarnye ngaku jela..korg x pernah pn nk ambik thu sal aku n adik2 sebelum ni…korg xpernah thu yg aku hari2 telfon mak aku ( hndphone aku yg dh rosak tu jadi saksi taw,sampai panas hndphone tu aku gayut ngn mak)..wlaupun aku duk kat johor jauh dr mak…aku ni ada akal lagi..xguna weh masuk U tp otak letak kt lutut…

Tu diorng bru kuar sal mak kt kitorng…lpas tu lak diorng post lak sal ayah…dgn emosinya diorang post skit2 nak sebut pasal xdok ayah...ayah mu tu abang aku...kalu arwah tahu perangai mu seme gini,lg sedih...aku dulu hok galok pun kene marah....mu ingat aku x sedih hilang abg?aku kecewakan dia sbelum dia pergi.mu ingat aku senang hati?hok aku rasa skrg ni,aku sgt kecik hati n sedih dgn mu seme...gini ke cara, heboh ke kwn2 pahtu anggap mak sdare nasihat ni mcm buli anak yatim...aku x pernah pun pk gitu.aku syg abg aku,aku syg anak branak aku...tp gini jadinye...trima kasihla byk2 atas umpatan kamu tu...aku kecewa.sgt2 kecewa...” maaf la..aku simpan lagi kata2 ni..aku sedih ada keluarga gini..yes klaupun korg post benda ni org lain x nmpk..tp anak beranak nmpk..jahat sangat ke kitorng ni sampai gtu skali korg ckp?? Time korg couple dulu xape lak…n satu lagi..klau btol korg rase kami ni mgumpat korg kt blakang..ape buktinya?? Lpas kejadian ni..aku n adik2 dpt gelaran anak saudara derhaka..sekarang terbuktilah aku derhaka sbb aku cite ni kt org kn?? Mknanya aku ni lagi jahat la kn?? Biarlah..aku x sanggup lagi pendam dlm hati..dh bnyk kali aku makan hati…cukuplah..jgnlah pedulikan kami lagi..anak2 saudaramu yg jahat..klau betul kamo saudara yg baik…kamo pn xkn tegur kami dalam nada yg menjengkelkan mcm tu…lansung membelakangkn ibu kami yg masih setia membesarkan kami tanpa rungutan..jika betul kami salah..xsalah rasanya menzahirkan luahan hati kamo terus pada ibu kami..biar ibu kami mghukum kami…

Sebenarnya bnyk teramat sangat lagi aku x luahkn kt korg sal kisah aku ni..nanti akan dtg aku cite sal tok aku lak…so aku harap cite n kisah yg terjadi kt aku ni..x terjadi kt korg…n hope korg ambik ikhtibar lah..tahun 2011 ni..memg nmpk cntik pada zahirnya…namun pada batinnya xdapat aku nafikan kesakitan yg aku rase..DAN ingatlah..kita ni umat2 akhir zaman..x ke korg rase..perpecahan dlm keluarga ni merupakan asas kepada berlakunya perpecahan masyarakat pada akhir zaman?? Di mana masing2 TIDAK lagi hormat pada individu lain am nya..dan pada masyarakat lain khususnya…(ntah lah ayat bm aku ni tol x..dh lame x belajar bm..kpd cikgu2 bm..ampun yer andai tersalah ayat..hehe k lah bubye)

No comments: